Wireless به تکنولوژى ارتباطى اطلاق مى شود که در آن از امواج راديويى، مادون قرمز و مايکروويو ، به جاى سيم و کابل ، براى انتقال سيگنال بين دو دستگاه استفاده مى شود.از ميان اين دستگاه ها مى توان پيغامگيرها، تلفن هاى همراه، کامپيوتر هاى قابل حمل، شبکه هاى کامپيوترى، دستگاه هاى مکان ياب، سيستم هاى ماهواره اى و PDA ها را نام برد.تکنولوژى Wireless به سرعت در حال پيشرفت است و نقش کليدى را در زندگى ما در سرتاسر دنيا ايفا مى کند.
فوايد تکنولوژى Wireless
تکنولوژى Wireless به کابر امکان استفاده از دستگاه هاى متفاوت ، بدون نياز به سيم يا کابل ، در حال حرکت را مى دهد.شما مى توانيد صنوق پست الکترونيکى خود را بررسى کنيد، بازار بورس را زير نظر بگيريد، اجناس مورد نياز را خريدارى کنيد و يا حتى برنامه تلويزيون مورد علاقه خود را تماشا کنيد.بسيارى از زمينه هاى کارى از جمله مراقبت هاى پزشکى، اجرا قوانين و سرويس هاى خدماتى احتياج به تجهيزات Wireless دارند.تجهيزات Wireless به شما کمک مى کند تا تمام اطلاعات را به راحتى براى مشترى خود به نمايش در بياوريد.از طرفى مى توانيد تمامى کارهاى خود را در حال حرکت به سادگى به روز رسانى کنيد و آن را به اطلاع همکاران خود برسانيد.تکنولوژى Wireless در حال گسترش است تا بتواند ضمن کاهش هزينه ها، به شما امکان کار در هنگام حرکت را نيز بدهد.در مقايسه با شبکه هاى سيمى ، هزينه نگهدارى شبکه هاى Wireless کمتر مى باشد.شما مى توانيد از شبکه هاى Wireless براى انتقال اطلاعات از روى درياها، کوهها و ... استفاده کنيد و اين در حالى است که براى انجام کار مشابه توسط شبکه هاى سيمى، کارى مشکل در پيش خواهيد داشت.
آينده Wireless
نسل سوم شبکه ها ،3G، نسل آينده شبکه هاى Wireless نامگذارى شده است.سيستم هاى 3G کمک مى کنند تا صدا و تصوير و داده را با کيفيت مناسب و به سرعت انتقال دهيم.پيش بينى IDC براى کاربردى شدن 3G سال 2004 مى باشد و تا آن موقع در حدود 29 ميليون کاربر m-commerce) mobile commerce) در آمريکا وجود خواهند داشت.از طرفى IBM معتقد است که بازار کلى تجهيزات Wireless در سال 2003 به رقمى بالغ بر 83 بيليون دلار خواهد رسيد.
تکنولوژی wireless
Wi-Fi چیست؟

تکنولوزی اینترنت پر سرعت Multi Point Wifi
اين استاندارد از زيرمجموعه Bluetooth است و تحت آن ارتباطى با قدرتى بيشتر از خود Bluetooth ايجاد خواهد شد. ارتباط Wi-Fi كه مخفف Wireless Fidelity است بيشتر بر پايه ارتباط شبكه اينترنت به صورت بى سيم تاكيد مى كند و همين امر باعث محبوبيت بسيار زياد آن شده است با استفاده از اين تكنولوژى به راحتى در مسافرت، هواپيما و يا هتل مى توان از طريق Laptop به اينترنت متصل شد. Wi-Fi كه همان استاندارد IEEE802.11 است در مدل هاي 802.11a و 802.11g و 802.11b مورد استفاده قرار مى گيرد و استاندارد اصلى آن IEEE802.11b است. در اين مدل حداكثر سرعت انتقال اطلاعات 11Mbps است و از فركانس راديويى 2/4 گيگاهرتز استفاده مى كند. براى سرعت بخشيدن به اين استاندارد مدل ديگرى نيز به نام 802.11 b+ ايجاد شده كه سرعت انتقال را تا 22mbps افزايش مى دهد. در مدل 802.11 سرعت اطلاعات حدود 54Mbps است و از فركانس 5GHz استفاده مى شود. به طور حتم اين مدل در آينده اى نه چندان دور جاى 802.11b را خواهد گرفت.
802.11a : ارتباط شبكه بدون سيم با سرعت انتقال 54 مگابايت در ثانيه در باند 5 گيگاهرتز.
802.11g : ارتباط شبكه بدون سيم با سرعت انتقال 54 مگابايت در ثانيه در باند 2/4 گيگاهرتز.
802.11b : ارتباط شبكه بدون سيم با سرعت انتقال 11 مگابايت در ثانيه در باند 2/4 مگاهرتز.
نمونه ای از رادیو های نصب شده در سمت مشترک از نظر ظاهر و نحوه نصب برروی پشت بام ------>
براى استفاده از اين سيستم ايستگاه هايى به نام Multi point در مناطق مختلف و به فواصل چند صد مترى قرار مى گيرد. اين ايستگاه ها امواج راديويى را در هوا منتشر مى كنند و هر كامپيوترى كه به Wi-Fi مجهز باشد و در محدوده اين ايستگاه ها قرار داشته باشد قادر به استفاده از اينترنت است و كاربران با قرار دادن يك كارت سخت افزارى IEEE802.11b و يا وصل كردن يك دستگاه Wi-Fi اكسترنال از طريق USB به كامپيوتر خود قادر به استفاده از اين سيستم هستند. قيمت اينترنت در اين سيستم بسيار مناسب است. مثلاً در كشور آمريكا يك Account نامحدود يك ماهه با اين سرويس به مبلغ 20 تا 30 دلار در اختيار كاربران قرار مى گيرد. از نظر برد موثر هم حداكثر تا 150 متر اطراف Multi Point مورد پوشش قرار مى گيرد. در اين حالت سرعت انتقال ارتباط 1mbps است. البته هر چقدر فاصله كاربر با ايستگاه اصلى كمتر از 3000 متر باشد سرعت انتقال اطلاعات بيشتر خواهد شد.
شرحي بر تکنولوژي WiMAX

تکنولوژی اینترنت پر سرعت Wimax
WiMAX يک روش بي سيم فوق العاده در زمينه ارتباطات کاربران ( در هر سطحي ) و همچينين دسترسي به اينترنت پرسرعت بدون نياز به ابزارهاي فيزيکي ميباشد. در حقيقت اين تکنولوژي با کنار زدن ديگر رقبايش يعني همان فناوري هاي WiFi و xDSL عزم خود را براي تسخير تمامي دنيا جزم کرده است . هدف اصلي طراحان و مهندسان اين فناوري آن است که در آينده اي نزديک دسترسي بي حد و مرز به شبکه ها و دنياي اطلاعات را براي تمامي کاربران ، تا حد دسترسي به تلفن همراه آسان کنند . همانگونه که تا به امروز نيز به خواسته خود دست يافته اند .
WiMAX يکي از استانداردهاي شبکه بي سيم در زمينه دسترسى كاربران به ارتباطي سريع و مطمئن مي باشد.
اين نام از حروف اول كلمات Worldwide InteroPerability for Microwave Access گرفته شده است . WiMAX در آينده بسيار نزديك، اينترنت را در كنار شبكه مخابراتى قرار خواهد داد و چنان انقلابى را در اين زمينه به وجود خواهد آورد كه روشن كردن اكثر كامپيوترهاي قابل حمل، مساوي با اتصال آنها به اينترنت باشد. اين استاندارد از طرف انجمن IEEE معتبر شناخته شده و پروتکل 802.16 از طرف اين سازمان به آن اختصاص يافته است.
WiMAX از نظر استفاده از امواج مايكروويو براى دسترسى مستقيم كاربران به اينترنت، تا حدودي شبيه WiFi است، با اين تفاوت كه سرعت آن بسيار بالاتر و برد آن به طور چشمگيرى وسيع تر است به طورى كه سرعت آن را مى توان با خطوط پرسرعت با پهناى باند وسيع (نظير E3 و DSL) ، و برد امواج آن را با سرويس تلفن همراه مقايسه کرد . WiMAX از نظر فراگيرى شبكه در طبقه بندي شبکه هاي MAN ( Metro Area Network ) قرار مي گيرد.